Obožavam da kuvam, (što se po meni i vidi) naročito da u kućnoj varijanti isprobavam recepte sa omiljenih mi mesta na kojima sam bila (a i onih na kojima nisam) i da ih tako, makar mirisima i ukusom, prenesem u svoju kuću. Jaaako volim da “tovim” drage mi ljude tonama hrane, pa, pošto ne mogu sve da vas uživo kljukam, bar da probam da vam prenesem povremeno neko iskustvo vezano za grčku, tursku, italijansku kuhinju (to su mi najmilije uz ovu našu domaću, tradicionalnu, po novogovoru “etno” – što u stvari znači da sarmice spremljene po receptu vaše babe u nekoj birtiji na glasu plaćate kao kavijar). Da se ne rasplinjavam dalje, svečano objavljujem da sam usavršila pripremanje girosa u kućnoj varijanti. Ako mi ne verujete, pogledajte kako izgleda:

spremila sama s’ svoje ruke

Malo sam, dok sam se muvala po Grčkoj, gnjavila domaćine, malo istraživala, malo više konzumirala, i evo rešenja:

γύρος za dve osobe:

 

–         400gr svinjskog mesa, malo masnijeg (obavezno tražite da vam se izreže na tanke šnicle, radi lakše pripreme)

–         500gr pomfrita (ako hoćete pravi ukus a nemate fritezu kupite polugotovi, smrznuti)

–         Veća glavica crvenog luka

–         Senf

–         Šareni biber

–         Začin (ja koristim so i samleveno sušeno povrće – šargarepa, paškanat, peršun, luk beli i crni, celer)

–         Dve kašike limunovog soka

–         Dve kašike maslinovog ulja

–         Dve kašike začina za giros (mešavina koju sam kupila u Grčkoj, ali ukoliko nemate gde da kupite, pronašla sam  sastojke koji idu u začin – pronaći ćete ih na kraju recepta)

–         Grill-tiganj za meso i dublji tiganj za pomfrit, dva velika plitka tanjira (kao za picu ili za mezetluk, zbog lakšeg serviranja)

Napominjem da ovo nije giros-pita koja se služi za poneti već porcija koja se servira u kafani, pa nije obavezno da uz nju idu čuvene “tortilje” ako ih nemate (mada ih smrznutih ima u hiper marketima) ili vas mrzi da spremate, već može i običan, prepečeni hleb. (recept za tortilje takođe je na kraju)

Vežite se, polećemo!

Lako je iako tako ne izgleda:

Svinjske šnicle izrežite na dugačke uske šnite, pa ih zatim iseckajte tako da komadići budu tanki i ne duži od jednog santimetra. U posudu s mesom dodajte vegete (soli i sušenog povrća, nema aditiva i sličnih sranja na E) po ukusu (otprilike 2 kašičice), prstohvat bibera, 2 kašičice senfa, 2 kašike (supene) limunovog soka, 2 supene kašike mešavine začina za giros i na kraju 2 kašike maslinovog ulja. Sve to dobro promešajte i tako pripremljeno meso stavite u frižider da odstoji u marinadi 2 sata.

(Za ta dva sata možete: tračariti uz kafu; mazati nokte i čupati obrve; čitati knjigu; igrati igrice; blogovati 🙂 )

Idemo dalje:

podmažite grill-tiganj kašikom maslinovog ulja i marinirano meso sipajte kada tiganj bude dobro zagrejan. Istovremeno pripremajte i meso i pomfrit u drugom tiganju, jer je priprema izuzetno brza (makar kod mene jer koristim plinske ringle). Kad iz tiganja sa mesom ispari marinada, dodajte još jako malo maslinovog ulja i mešajte sve dok ne dobije zlatno-braon boju, odnosno dok se bukvalno ne ispeče.

U međuvremenu pripremite dva tanjira, prepolovite glavicu crvenog luka i isecite ga na tanke režnjeve. Svakom polovinom luka prekrivate po polovinu jednog tanjira. Preko luka razmažite senf (količina zavisi od ukusa) i odozgo sipajte pripremljeno meso. Na drugu polovinu tanjira servirajte pomfrit i paradajz isečen na tanke kriške, posolite i zatim pospite mešavinom začina za giros.

Služite toplo, a ako zaista želite da uživate, jedite prstima. Ukus je isti kao da jedete u recimo ovoj taverni sa kariranim stoljnjacima, časna pionirska.

tu jela fenomenališen giros

Prijatno!

*Začin za giros – sastojci:

(većina se može naći u prodavnicama zdrave hrane – podrazumeva se da se navedene količine odnose na sušene i usitnjene ili mlevene začine)

–         2 kašičice origana

–         2 kašičice timijana

–         2 kašičice korijandera

–         2 kašičice belog luka u granulama

–         2 kašičice peršuna

–         2 kašičice kima

–         2 kašičice ljute tucane paprike (ako ne volite ljuto može i slatka)

–         2 kašičice čilija

–         1 kašičica cimeta

Mešavinu čuvate kao i ostale začine – u staklenoj teglici.

*Recept za giros pitu (tortilju):

 

Kao i za svako kiselo testo – čaša mlake vode (ona koju ja koristim ima oko 3dl) sipa se u veću plastičnu vanglicu, doda se ½ parčeta svežeg kvasca, kašičica šećera, ½ kašičice soli i 2-3 kašike brašna. Pomešati. Kad kvasac “krene” dodati brašna da smesa bude mekana (kao za krofne) i zamesiti. Ostaviti pola sata na toplom mestu. Razmesiti, podeliti na loptice približno jednake veličine, razviti ih da budu okrugle ili kao modlu koristiti recimo poklopac od šerpice za mleko (najpribližniji veličini tortilje a i ringle). Tako oblikovane tortilje staviti na vruću ringlu ( ne previše, recimo na 1,5 ili na 60 stepeni) i poklopiti šerpom dok se peku. Kad jedna strana porumeni okrenuti testo dok se ne ispeče i druga.

I to mu dođe cela matematika.

Na kraju da dodam: strašno me nervira kad čitam recept koji ne objašnjava sve detalje postupka pripreme, jer je baš u tim detaljima najčešće suština. Potrudila sam se da sve objasnim u “sitna crevca”, a tako ću raditi svaki put kad budem imala neko zanimljivo “otkrovenje”. Ako nešto propustim, pitajte il’ udrite.

I da, uz giros se odlično slažu i vino i pivo. Samo da bude dooobro o’lađeno. 😉