I poš’lji nam flašu zejtina…

Redovi pred diskontima i prodavnicama…penzioneri i ostalo zemaljsko roblje guraju se ne bi li kupili koji litar jestivog ulja pre novog poskupljenja. Kažu da nema velike inflacije. Ma je l’? To izgleda ovako: litar ulja u januaru koštao je nešto preko 70 dinara. Sutra će biti 145. Ili 125. Ima li razlike?

Jutrom, od otvaranja hipermarketa iz lanca trgovina čiji je vlasnik, opet, monopolista na tržištu mleka – redovi. Roditelji čekaju za koji litar mleka za potomke. I opet penzioneri. Najugroženijima je dosta svega, samo nemaju više snage da dižu revoluciju. Čekaju u redovima. Za mleko, hleb, zejtin, vizu…navika, šta ćeš.

jeees, gužvaaa....

Pored nestašice mleka, građane čeka i skoro poskupljenje ulja (FoNet, arhiva)

Hleb nije poskupeo. Stvarno?

Šta to beše hiperinflacija?

Ilustracije radi, članak koji opisuje devedesete.

Poznato vam nešto izgleda? Ma neeećeeee….

Evo, danas nam je bolje, Tita mi.

Sreća jedna neopisiva.

Kupovna moć građana najniža je u regionu.

Prosečna potrošačka korpa 2009. koštala je 33.366 dinara,

a ove, 2010. košta 82.868,18 dinara. I? Za koliko procenata je opala kupovna moć? Batalimo statistiku. Prošle godine, prosečna plata u Republici (samo ne znam u kojoj) iznosila je 32.468 dinara, a ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u aprilu u Srbiji je iznosila 34.952 dinara. Kolika je minimalna, potražite sami. Mene stra’.

Ništa bre ja tu nisam izmislila. Sve lepo piše, ko ‘oće da traži. Evo, ja sam htela. Baš me zanimalo.

Ta, prosečna potrošačka korpa kojom se bave statističari sadrži… nemam blagog pojma! Ono što sam videla na spiskovima, nisam davno viđala u svom frižideru, kupatilu, sobi…za mene je prosečna potrošačka korpa nešto potpuno apstraktno, što koriste vanzemaljci koji imaju dovoljno love.

Ja stvaaarno nemam osamsto evrića da turim u korpu.

I umesto da se bavi ovim problemima, a bogami i ovim, ovim ili ovim, recimo i ovim, onim što ilustruje našu stvarnost, država se bavi evo ovim.

A kome to ne drma kafez, njemu podmeste ovo, pa nek se izede. Opet i opet i ponovo.

Pričam ti priču. Jebe ti se što ti narod nema za ’leba i grabi se za zejtin, baci mu kosku oko Kosova ili neku drugu u vezi sa „odbranom nacije“, da ne razmišlja mnogo čime će platiti struju koja poskupeti neće. Kad bi se gađali tramvajima.

Mnogo smo bre dobri u toj diplomatiji, k’o da su svi dobili diplome za pionirsku političku školu SSOJ. (ko ne zna šta znači ovo nek izgoogla, baš me zabole).

I ko mi prvi sledeći zapeva „Jebite se devedesete“ rizikuje svoj jadni, Dinkiću i bratiji nevažni, ničim izazvani život. Ja nisam ovca da blejim horski. Meni ovo isto. Samo nemam potrebe za vizom. Imam pasoš pa sad mog’ se gonjam ’de ’oću. U tri pizde materine. Jer ovo je demokratija. Mogu da stanem na granicu i da se mislim na koju stranu didem da prosim. Za ’leba, zejtin il’ mleko. Isto mi se ’vata. Mogu i da me ograde bodljikavom žicom, pare za put nemam. Ko je imao para putovao je i s vizama i putovaće i bez njih.

Mi ćemo i dalje da čekamo u nekim redovima i kolektivno blejimo.

’Ajd u zdravlje.

Krivi smo mi što smo ih pustili.

***I ovo vam je „Metla petkom“ u četvrtak. U’vatilo me pa ne mogu da čekam sutra.

22 thoughts on “I poš’lji nam flašu zejtina…

 1. Imam pola flaše zejtina, i litar maslinovog, men’ to traje po dva meseca, slabo koristim. Kad nema običnog, sojino mleko je njami. 😆
  Ali se ne radi o meni nego o državi. I ovcama. A to smo mi.

 2. Šapke, znaš šta – htela sam da na internetu iskopam neku od reklama DOS i DS iz predizbornih kampanja nakon 2000. godine, ali šipak. Nigde nijedne. Onda odem na sajt DS-a i sva happy provalim da postoji odeljak “kampanje”, u kojima su slikom i multimedijom propraćeni svi izbori na kojima je DS učestvovala. Tu su plakati, flajeri, govori, obećanja… I taman se obradovah u nadi da ću konačno pronaći ono za čime tragam, kad – šipak. DS se diči svojom borbom samo dok je bio u opoziciji. Kao da posle 2000. godine nije bilo ni izbora, ni obećanja.
  Milslim da je taj trivijalni podatak sve rekao.

 3. Džejni, nema ni ono kako Bota mazi Sonija???? (tele) 🙁
  Smrtno sam razočarana.
  A da je sve rečeno, jeste. Poodavno. Al’ bes moram negde da izbacim posle hiljade ljudi koje sam danas gledala kako se grabe oko zejtina….

 4. Nema, Šapke, naš mudri državni vrh je provalio da smo kao nacija dosta zapušteni. Zato je rešio da primeni rigorozne metode. Cena beznina skače da bi nas naterali da više pešačimo. Mleka i ulja nema zato što Vlada vodi računa o stanju našeg kardio-vaskularnog sistema. Mis’im, to je jedino logično objašnjenje. Svašta, zar da pomislimo da su “ovi” isti k’o i “oni?” 🙂

 5. A znaš li da nema ni Bote u “Nikd izvini” epizodi gde peva “zakleo se bumbar u cvet i u med”…? Ali zato seka Šapke to ima na DVD, pa kad ga upload-ujeeeemmmm… :mrgreen:

  I ja bi ih zamolila da mi učine nešto: nemoj ništa više da mi čine. Od njihove brige mogu da zaglavim volj’ mi na psihijatriju, volj’ na kardio…
  Taman posla da su isti. Teško mi da kažem, al’ su gori.

 6. Iz nekog njima znanog razloga B92 reprizira vesti iz perioda posle petooktobarskih promena. Valjda da podrže ovu statistiku da nam je sad mnooooogo bolje. I tako gledam ja i samoj sebi govorim – ovco jedna neosvešćena, kako to misliš da tebi nije bolje, kad jeste! I trudim se Šapke, baš se trudim da se ubedim da je ovo ne baš ono što sam snevala pre 2000-te, al’ skoro da su se svi moji snovi ostvarili. Jest’ da nemam stan i prigodan nameštaj, k’o što je moj tata imao kad je bio veJiki k’o ja (zaradio, zamisli! nije mu država dala k’o što je tad bilo moderno), nemam kola, a imam diplomu koju je trebalo da spakujem i da se sa njom lepo odnesem u p. lepu materinu! Odavno! Pa da vam odande pošaljem taj zejtin kad ste toliko zapeli! 😀

 7. Spakovaću se ja i poslaću, kad ti kažem.
  A makar ću za neki dan iz Grčke da prošvercujem kanister maslinovog…a bogami i maslina. 😆

 8. … sto nam bre shaputalice ne das da zivimo u neznanju? pa stvarno…. ali kad sam se vec na kratko usidrio ovde onda da ti reknem i sledece: u tamo nekom svetu je sastavni deo potrosacke korpe i letovanje leti, komada 1, zimovanje zimi, ista kolicina, zamena tepiha u citavom stambenom prostoru novim i kvalitetnijim svake 3 do 4 godine i zamena automobila novim svakih 5 godina, makar i izlizanim tj. na lizing ako ne moze drugacije. a ovdasnji, citaj: beogradski, zavod za statistiku (kucka lazljiva btw) je odaaaaaaaavno vec poznat kao lose informisana, prevarantska i potkupljiva tj. mitu sklona ustanova. nego ti lepo drzi pasos pri ruci (a i on nam je bas super, pise lepo na njemu pasos samo na srpskom jeziku i to cirilicnim pismom) i cekaj poziv od svog omiljenog clana moje omiljene organizacije. jest da je gorespomenuti SSOJ izrastao iz nje, ali…. ne mozes ih imati sve, zar ne? muka nam je vise od ”samo da ne bude gore”, bas stvarno… eto ja toliko za danas. a te masline…. vidi da budu one king – size…

 9. Pošto su godinama ovcama mazali oči, sada su rešili da te iste ovce dooobro izgladne da bi onemoćali i da mislimo i da reagujemo, da zadnje atome snage ovčice istroše u guranju u redovima.

  Ispričah ti pre neki dan u kojoj smo se situaciji našli i to koliko sam ljuta i besna ne moram ni da ti govorim. U svom ovom sranju mi je najdraže što nisam glasala, poništila listić, ne jednom, ko zna koliko puta. Znala sam da lažu, stoka bezrepa. Sve do jednog bih strpala u zatvor, tipa nekog venecualskog, pa nek’ oči sami sebi povade.

 10. @mornar 😆 doneću ti crne masline samo me ne podsećaj kako je na trulom zapadu 😉

  @prijatelju: Dobro došao ti meni u kuću, izvol’te kafa, rakija po želji… 😆
  Jeste, za sve smo mi krivi, blili, jesmo i bićemo.

  @Čaro: sve se razumemo, napričasmo se…samo, ja bi ih strpala u žicom ograđen prostor, dala im ‘ladno oružje da se poubijaju, pa na kraju dotukla i onog što pretekne.

 11. Kod mene u prodavnici je ograničena prodaja ulja na 3 flaše po osobi. Brašno džak 25 kila je poskupelo sa 486 dinara na 775 dinara za mesec dana. Mleka nema opšte, a ne samo ujutru. Ovo je meni već sve poznato, i ne mogu da verujem da mi se OPET isto dešava.
  Ako čita ovo neko ko je član neke partije – neka utiče bre malo, jer, Zelena, nemoj se iznenaditi da opet zaratimo za 10 godina, jer svi preduslovi su tu… 🙁

 12. I mene stra’ uhvatio nevidjeno. Devedesetih sam jos bila na maminom i tatinom ‘lebu, a imalo se i ustedjevine. A sad, bez ijedne od tih opcija… 🙁
  A kad vidim, npr, onog Krkobabica i pomislim kolika su mu mesecna primanja, pitam se kako jos nisam nikog digla u vazduh. 👿

 13. e pa sad ja uopste ne razumem zasto ti mislis da treba da imas standard? sta ce ti standard? kakve korpe, prosecne plate, kakve statistike, kakvi racuni… nista ja ne razumem sta ti ustvari oces!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *